27 Haziran 2016 Pazartesi

SGK MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVINA HAZIRLIK






Ülkemizin nadide teftiş kurullarından olan SGK Teftiş 60 kişilik bir sınav ilanı verdi, bekleyen tüm adaylara hayırlı olsun.

Öncelikle kurum hakkında bilgi verecek olursak;

SGK Müfettişliği 2006 yıllarında sosyal güvenlik reformuyla birlikte yapılandırılmıştır.(SSK-Bağkur-Emekli Sandığı Müfettişleri birleştirilmiştir.) Yaklaşık 600 müfettiş 60 civarı da müfettiş yardımcısı bulunmaktadır. İstanbul Ankara ve İzmir'de grup başkanlıkları bulunmaktadır. Rotasyon bulunmamaktadır. Alınan yardımcılar İstanbul ağırlıklı görevlendirilmektedir. Yıllık 6-7 ay turne mevcuttur. İş yükü görece ağırdır. Sigorta işleri(iş kazaları-asgari işçilik), sağlık soruşturmaları ve personel soruşturmaları ağırlıktadır. Yetki ve yeterlik süreçleri son yıllarda zorlaşmıştır. Özellikle yetki sınavına girenlerin yarısı ikinci sınava kalmaktadır. Müfettiş yardımcılarının yetiştirilmesinde titizlik gösterirler.

Sınavına ilişkin bilgi verecek olursak;

SGK nın sınavı sıkı çalışma gerektiren bir sınavdır. Muhasebe ve İktisat bölümleri belirleyici olmaktadır. Hukuk ve Maliye alanında orta düzey sorular gelmektedir. Her alan 60'ı ortalamada da 70'i geçmek gerekmektedir. Ancak bu durum sınava girenlerin puanlarına göre aşağı çekilebilmektedir.Bir nevi çan sistemi uygulanmaktadır.

İngilizce ve kompozisyon alanları ise kısmen formalite gereği yapılmaktadır. Alan kısımlarını geçen adaylar bu bölümlerden elenmemektedirler.  Dolayısıyla ingilizcesi olmayan arkadaşlar da gönül rahatlığıyla sınava girebilirler.

Sınava 85 ve üzeri alan adaylar hazırlanmaya başlayabilirler.

 Bu sınav için sizleri başarıya ulaştıracak en makul çalışma listesini şöyle sıralayabiliriz. 

  Öncelikle İktisat dersinden başlamanızı öneriyoruz zira bu sınav içinde kilit dersler iktisat ve muhasebe bölümleridir. İktisat için Sorularla İktisat Hipotez kitabımız fazlasıyla yeterli olacaktır başka ek bir kaynağa ihtiyaç duymadan soruların tamamını yapabileceksiniz. Bir günde iki ders çalışmanızı tavsiye ediyoruz diğer derste Muhasebe olmalıdır. Muhasebe dersini İlhan Kılıç hocamızın çıkmış monografi kitabından çalışabilirsiniz. Her gün bir monografi çözerek işe başlayınız. Yani ilk etapta 15-20 gün boyunca sabah Muhasebe öğleden sonra İktisat dersini çalışmalısınız. 

  Bu iki dersi az çok bitirdikten sonra  Maliye ve Hukuk derslerine geçiniz.Maliye için Classic Maliye kitabımız yeterli olacaktır.Geçmiş sınavlarda olduğu gibi bu yılda soruların tamamını tahmin edeceğimizi umuyoruz.Bu dönemde de yine iki ders çalışacağız maliye ile Hukuk. Hukuk için ise henüz etkin bir kaynak yok, elinizde olan kaynaklardan faydalanın ama detaya inmeyin konu başlıklarını çok iyi bilin.Hukuk ile maliye de 10-15 gün sürecektir. 

Yekta Yıldırım hocanın yeni çıkan Tüyo mülakat sınavları kitabı da bu sınavda çıkacak olan kavram sorularının cevaplanması için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Bu dersleri bitirdikten sonra ikinci tekrara geçmelisiniz ikinci tekrarda daha detaylı çalışmalısınız derslerin sıralamasını kendinizce değiştirebilirsiniz.Ancak Hukuku en sona bırakmanız doğru olacaktır çünkü bu ders ezbere dayandığı için unutulma ihtimali oldukça yüksektir. 

Aşağıda 2010 yılında çıkmış soruları fikir edinmeniz için ekliyoruz. İlerleyen zamanlarda bu sınava katkı sunacak makaleleri de buradan yayınlayacağız hepinize iyi çalışmalar.





Kitapları edinebileceğiniz adresler;

Sorularla İktisat Hipotez: 

Konularla ve Sorularla Maliye (Classic):

Kavramlar ve tüm bölümler için (Tüyo Çımış Mülakat Soruları)
1.http://www.kitapsec.com/Products/Tuyo-Mulakat-Cikmis-Sorulari-ve-Cozumleri-4T-Yayinlari-69901.html

Hukuk Bölümü ve Diğer Bölümlerin Tanımları İçin
2.Konu anlatımlı Hukuk Kitabı

Muhasebe


5 yorum:

  1. Classics maliye kitabinizi nereden temin edebilirim. Bircok yerde tükenmiş

    YanıtlaSil
  2. Evet maalesef yayın evini aradım baskısı tükenmiş yeni baskının güncelleme çalışmaları devam ediyor.

    YanıtlaSil
  3. Hukuk için bir kaynak önerir misiniz?

    YanıtlaSil
  4. Murat Hukuk kapsamlıdır ancak özetleyerek çalışabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Classic Maliye (Konularla ve Sorularla Maliye) Kitabımız Süvari Akademiden Çıktı Temin Edebilirsiniz.

    YanıtlaSil